Hur fungerar övertid i hockey?

Övertid i hockey, som i vilken sport som helst, är en tidsperiod som används för att avgöra vinnaren av en match som är oavgjord vid slutet av ordinarie tid. Hockeyövertid faller under kategorin ”sudden death”, vilket betyder att det första laget som gör mål vinner, men det finns vissa variationer. Under National Hockey Leagues grundserie följs oavgjorda matcher av en fem minuters övertidsperiod. Övertidsperioden spelas fyra-mot-fyra, medan regelspelet har fem spelare per sida.

Om inget av lagen gör mål under den fem minuter långa förlängningen, deltar lagen i en ”shootout”. I straffläggningen väljer varje lag tre spelare för att ta vad som i huvudsak är ett straffslag – ett en-mot-en-spel mellan en spelare och det andra lagets målvakt. Lagen växelvis skott i straffläggningen, och laget med flest mål av de tre försöken vinner. Skulle lagen förbli oavgjorda efter de tre omgångarna av shootout, läggs extra omgångar till tills oavgjort. Shootouts används ofta även i internationellt spel, även om internationella shootouts vanligtvis består av fem omgångar istället för tre.

I eftersäsongen för NHL – slutspelet i Stanley Cup – används inte straffläggning, men oavgjort kan inte tillåtas. Om en match är oavgjord i slutet av regleringen, spelar lagen en standard 20-minutersperiod av övertid. Det är fortfarande en plötslig död, men perioden är längre. Om lagen förblir oavgjorda efter den första förlängningen, blir det en paus liknande den mellan regleringsperioderna, och lagen återupptar spelet med ytterligare en 20-minuters förlängning. Detta fortsätter tills ett lag gör mål.

Eftersom det är relativt sällsynt att göra mål i hockey, kan den här övertidsstilen ge extremt långa matcher. Den längsta matchen i NHL:s historia var en slutspelsmatch mellan Detroit Red Wings och Montreal Maroons 1936, som Detroit vann med 1-0 efter mer än 116 minuters övertid – eller nästan sex hela förlängningsperioder. De sex förlängningarna motsvarar två fullständiga regleringsmatcher, alla spelade efter de tre regleringsperioderna.

Fjorton gånger har Stanley Cup-finalerna slutat med ett övertidsmål. Den senaste var 2000, när New Jerseys Jason Arnott gjorde mål på Dallas-målvakten Ed Belfour i den andra förlängningen av match 6 för att ge Devils Stanley Cup.